sms-lånSms lån

Sms lån har växt allt mer i popularitet och uppmärksamhet under de senaste åren. Från att ha varit en ny och tidigare helt okänd modell så har teknologins framfart och det snabbt utvecklande samhället tagit fram en helt ny marknad. Mikrolån och snabblån är idag någonting som tiotusentals svenskar använder sig utav varje år, och anledningarna till att ta ett lån kan variera kraftigt. Ibland så bjuder livet på oförutsedda överraskningar, och där inte traditionella banker riktigt passar in så finns det utrymme och plats för aktörer inom billiga sms lån istället.

SMS lån, även kända som snabblån eller mikrolån, är en typ av kortsiktigt lån där låntagare kan låna små belopp, vanligtvis upp till några tusen kronor. Dessa lån är oftast utan säkerhet, vilket innebär att de inte kräver någon form av säkerhet.

SMS lån är utformade för att vara snabba och enkla att ansöka om. För att ansöka, behöver du vanligtvis bara skicka ett SMS med dina personuppgifter och önskat lånebelopp till långivaren. Om din ansökan godkänns, kommer pengarna vanligtvis att överföras till ditt bankkonto inom några timmar eller till och med minuter.

Även om SMS lån kan vara användbara i nödsituationer, är det viktigt att notera att de ofta har högre räntor och avgifter än traditionella lån. Den exakta kostnaden för ett SMS-lån kan variera beroende på långivaren och dina personliga omständigheter, så det är viktigt att läsa igenom villkoren noggrant innan du ansöker.

Smslån och hur det fungerar

Ett smslån är en bra lånetyp för dig som är i ett snabbt behov av att låna pengar. Smslån har sedan tidigare haft ett sämre rykte omkring sig men detta har ändrats markant till det bättre under de senaste åren, mycket tack vara en förbättrad lagstiftning och ökad kontroll från staten. För dig som konsument så innebär detta en ökad trygghetsfaktor och bra villkor.

Ett smslån är ett lån utan säkerhet, precis så som snabblån, privatlån och mikrolån också är. Just därför så kan man också se alla dessa lån som en enda typ av lån, vilket också är bra att veta om. Här finns det faktiskt en hel del bra fördelar att titta närmare på.

Häng med oss här på sidan så ska vi grundligt gå in på alla fördelar och mindre bra delar med ett smslån, allt för att också kunna hjälpa dig som också funderar på att ansöka om ett fördelaktigt smslån och som funderar på om lånealternativet är något för dig eller inte.

Idag finns det ett stort antal olika aktörer och långivare i Sverige, vissa fortsatt med höga räntevillkor, men också en hel del med riktigt bra lånealternativ och villkor. Det kan dock vara svårt att veta hur man ska hitta dessa och veta vad man ska leta efter.

Om du också känner att det är svårt att veta hur man ska göra och hur man ska tänka så var bara lugn då du absolut inte är ensam om detta. Vi hjälper vi dig att få all information som du behöver veta i denna djungel av olika små lån och olika aktörer.

Här ska ändå tilläggas från start att det också är bra för oss konsumenter att det finns ett större utbud och konkurrens långivare emellan. Detta gör också att företagen kommer att konkurrera sinsemellan för att de alla vill ha just dig som kund, något som resulterar i att lånevillkor och erbjudanden förbättras från långivare och ut till dig som låntagare.

Så, är du nu redo för en djupdykning i allt värt att veta gällande smslån? Bra, då kör vi!

Billiga SMS lån

SMS lån har blivit en populär låneform, särskilt för dem som behöver tillgång till snabba kontanter för kortfristiga behov. Men medan dessa lån kan vara extremt bekväma, är det viktigt att förstå hur de fungerar, deras kostnader, och hur man ansöker om dem. Uttrycket ”billiga SMS lån” är något subjektivt och kan tolkas på olika sätt beroende på ens ekonomiska perspektiv. Generellt sett hänvisar billiga lån till lån som har relativt låga räntor och avgifter jämfört med andra SMS lån på marknaden.

Ett vanligt SMS lån kan ha en hög effektiv ränta och kan därför anses vara dyrt. Medan billiga SMS lån fortfarande kan ha högre räntor jämfört med traditionella lån (såsom personliga lån eller bostadslån), kan de vara mer ekonomiska jämfört med andra SMS lån.

Här är några saker som kan skilja billiga SMS lån från vanliga SMS lån:

 1. Lägre räntor: Billiga SMS lån kan ha lägre räntor jämfört med vanliga SMS lån. Kom ihåg att jämföra den effektiva räntan, som inkluderar både ränta och eventuella avgifter.
 2. Färre avgifter: Billiga SMS lån kan ha färre och lägre avgifter. Dessa kan inkludera uppläggningsavgifter, administrationsavgifter och avgifter för försenad betalning.
 3. Mer förmånliga återbetalningsvillkor: Vissa billiga SMS lån kan erbjuda mer flexibla eller förmånliga återbetalningsvillkor, såsom längre återbetalningstider eller möjlighet att skjuta upp betalningar.
 4. Inga dolda kostnader: Billiga SMS lån kan vara mer transparenta när det gäller kostnader och avgifter, och har inte dolda avgifter som kan tillkomma med andra SMS lån.

Kom ihåg att även om ett SMS lån kan verka billigt jämfört med andra SMS lån, kan det fortfarande vara dyrare än andra typer av lån. Det är viktigt att överväga alla dina alternativ och att noggrant läsa igenom villkoren innan du tar ett SMS lån.

 Så här ansöker du om SMS lån

Här är en generell steg-för-steg-guide för hur du ansöker om ett SMS lån. Notera dock att processen kan variera något mellan olika långivare.

Steg 1: Identifiera rätt långivare

Det första steget är att identifiera rätt långivare. Det finns många långivare att välja mellan, och det är viktigt att du väljer en som erbjuder de mest fördelaktiga villkoren för dig. Jämför räntor, avgifter, betalningstider och andra villkor mellan olika långivare för att hitta den bästa lösningen för dig.

Steg 2: Förbered dina personliga uppgifter

För att ansöka om ett SMS lån behöver du vanligtvis följande uppgifter:

 • Personnummer
 • Kontaktdetaljer (telefonnummer, e-postadress, bostadsadress)
 • Inkomstuppgifter (lön, bidrag etc.)
 • Eventuellt BankID för elektronisk signering av avtalet

Steg 3: Ansökningsprocessen

När du har hittat rätt långivare och förberett dina personliga uppgifter är det dags att ansöka om lånet. Detta görs oftast online via långivarens webbplats, men kan också göras via SMS beroende på långivaren.

 • Fyll i ansökningsformuläret med de nödvändiga personliga uppgifterna.
 • Välj lånebelopp och återbetalningstid.
 • Genomför en kreditupplysning, vilket är ett lagkrav. Detta görs för att se till att du kan betala tillbaka lånet.

Steg 4: Godkännande och utbetalning

Om din ansökan godkänns kommer du att informeras om detta, ofta via SMS eller e-post. Lånet kommer sedan att betalas ut till ditt bankkonto, ofta inom ett par timmar eller nästa arbetsdag.

Observera att det är mycket viktigt att endast ansöka om SMS lån om du är säker på att du kan betala tillbaka lånet i tid. Misslyckas du med att betala tillbaka lånet i tid kan det resultera i höga avgifter och räntor.

Bästa praxis för SMS lån

Om du bestämmer dig för att ansöka om ett SMS lån, finns det några bästa praxis du bör följa:

 • Låna bara vad du behöver: Med tanke på de höga räntorna och avgifterna som är associerade med SMS lån, är det bäst att bara låna det belopp du faktiskt behöver.
 • Var noga med återbetalningen: Se till att du har en plan för hur du ska återbetala lånet. Om du misslyckas med att betala tillbaka i tid kan du ställas inför höga extra avgifter och ränta, vilket kan leda till att du hamnar i en skuldspiral.
 • Läs igenom villkoren noggrant: Det är viktigt att förstå alla avgifter, räntor och villkor innan du ansöker om ett SMS lån. Om det finns något du inte förstår, tveka inte att fråga långivaren.
 • Använd SMS lån som en sista utväg: Med tanke på de höga kostnaderna är SMS lån bäst som en sista utväg, när du har uttömt alla andra möjliga alternativ.

Det är också värt att notera att ansökningar om SMS lån, liksom alla andra typer av lån, kan påverka din kreditvärdighet. Så du bör tänka två gånger innan du ansöker om flera SMS lån samtidigt.

Sammanfattningsvis, medan SMS lån kan erbjuda en snabb och bekväm lösning för de som behöver tillgång till kontanter snabbt, är de inte utan risker. Därför är det viktigt att noggrant överväga dina alternativ och göra en informerad beslut innan du ansöker om ett SMS lån.

Sms lån utan kreditupplysning

Jämfört med de vanliga lånemodellerna du hittar hos storbankerna så kommer ofta snabblån med en lite högre prislapp fast smidigare ansöknings och godkännande-process. Av just den anledningen har det blivit så populärt att ta ett smslån för att snabbt säkerställa betalningsförmåga där tillfälliga svackor kan behöva rättas till. Det kan till exempel vara en oförutsedd faktura för veterinären, en avgift man inte hade räknat med eller en bil som går sönder. Anledningen varför vi tar snabblån varierar alltså i hög grad.

Det är ingen slump att mikrolån och sms lån har fullkomligt exploderat i popularitet under de senaste åren i Sverige. Den ekonomiska modellen som vårt samhälle har vaggats in i efter såväl finanskriser som räntehöjningar har påverkat hur många människor lever. Osäkerhet, ekonomisk stress och press från alla håll och kanter har tyvärr blivit en verklighet – där smslån och snabblån kan vara en nödvändig stöttepelare för många. Särskilt under tillfällen då oförutsedda eller oplanerade utgifter slår till i vardagslivet. Men likadant som det är en stöttepelare för somliga kan för vissa bli ett hål i plånboken. Var därför försiktig och se till att planera dina lån noggrant innan du tar beslut.

Gratis sms lån låter såklart lite märkligt när man hör det. Men vad det egentligen innebär är att du inte behöver betala någon extra avgift för lånet. D.v.s. om du lånar 3 000 kronor så behöver du enbart betala igen samma belopp. Det tillkommer alltså ingen extra kostnad. Somliga långivare och aktörer bjuder ”gratis” sms lån den första gången du lånar. Om du efter det beslutar för att antingen förlänga lånet eller ta ett nytt kommer du få betala en standardavgift.

Sms lån maxgräns – hur mycket kan man låna?

Lånebeloppen för ett smslån varierar, men oftast börjar det på minimum 1 000 SEK och somliga aktörer erbjuder lånebelopp på så mycket som 20 000 SEK. Återbetalningstiden varierar även den naturligtvis, och du hittar alternativ från snabb återbetalning på enbart 30 dagar till flertalet månader. Vanligtvis betalar du igen hela lånet inklusive låneavgiften på det sista betalningsdatumet. Det innebär att om du lånar för 3 000 SEK och lånekostnaden är 450 SEK så måste du återbetala 3 450 SEK.

Sms lån utan UC

Det första området att titta noggrannare på är det som är en av de absolut vanligaste frågorna från många låntagare, vad är egentligen ett sms lån utan UC?

För att besvara detta så behöver vi börja med att slå hål på en stor myt på en gång, detta är att förkortningen UC inte är eller betyder sak som kreditprövning.

Nej, UC är istället en förkortning för Upplysningscentralen och som sedan starten 1977 är Sveriges största kreditupplysningsföretag. Det Upplysningscentralen gör är att hantera kreditupplysningar, kreditbevakning och beslutsunderlag för kreditbedömningar i Sverige.

Betyder då att ett sms lån utan UC att en kreditprövning inte kommer att göras överhuvudtaget? Nej så är inte fallet, i Sverige så finns även andra kreditupplysningsföretag och där de mest kända efter Upplysningscentralen är Creditsafe, Bisnode och Sergel. Även mindre företag som Decidas, Syna, Alektum, Krafman och Safenode finns i Sverige.

Här är samtliga kreditupplysningsföretags uppgift att ge kreditgivarna den information som de behöver för att kunna ta ett beslut om en låntagare har möjlighet att kunna avbetala det lån som man ansöker om eller inte.

Samtliga banker och långivare i Sverige har ett nära samarbete med kreditupplysningsföretagen där de även har tillgång till deras information för att snabbt kunna ta reda på det som de behöver veta för att godkänna eller avslå en låneansökan.

Ett ”lån utan UC” innebär alltså inte att ditt lån blir ett sms lån utan kreditprövning utan det innebär helt enkelt att kreditprövningen görs hos något annat kreditupplysningsföretag än just hos Upplysningscentralen.

Vad många webbplatser och företagare ibland glömmer att upplysa sina kunder om är också att ett sms lån utan kreditprövning eller vilket annat lån det än är frågan om, stora lån eller små lån, inte är möjligt att få beviljat utan att en kreditprövning först tas.

Det ingår i den svenska lagstiftningen att det ska vara så och det är något som aldrig går att kringgå men som flera måste bli betydligt bättre på att också upplysa sina kunder om.

Sms lån med betalningsanmärkning

Flera andra vanliga frågor är om man kan få ett sms lån med betalningsanmärkning eller om man kan få lån utan UC med många förfrågningar. Här är det korta svaret ja, det är möjligt men det är långt ifrån enkelt.

För att det ska vara möjligt så kräver det att du noggrant ser över vilka villkor som gäller och att du även tar lite tid att jämföra lån och långivare mot varandra.

Tidigare så hade det varit svårt om nästan inte omöjligt att kunna få ett sms lån med betalningsanmärkning beviljat hos en bank eller annan långivare. Idag som tur är så ser långivare mera till vilka personliga förutsättningar du har att kunna betala tillbaka ditt lån.

Alla kan vi exempelvis hamna i en situation där vi blir av med vårt arbete, att vi blir sjukskrivna från arbetet eller t.o.m. att vi drar på oss en eller flera betalningsanmärkningar.

Idag finns det färsk statistisk från Upplysningscentralen som visar att vi är över en halv miljon svenskar som idag har en eller flera betalningsanmärkningar. Detta kan helt enkelt hända oss all och det är inte vara vissa människor eller grupper i samhället som kan råka ut för en betalningsanmärkning, detta är något som också behöver slås fast en gång för alla.

Ibland så kan det också vara en kvarglömd räkning på en mindre summa som leder till att vi kan dra på oss en onödig betalningsanmärkning, men där vi ändå är fullt kapabla till att kunna sköta vår privatekonomi. Idag så finns som sagt en betydligt större förståelse för detta hos svenska banker och kreditgivare, något som såklart också är positivt för dig som kund.

Du kan klart och tydligt här på sidan se alla långivare som också kan erbjuda dig ett lån med betalningsanmärkning. Kom dock ihåg att gå igenom deras villkor noga innan du ansöker och att du väljer ett företag vars villkor passar dig och din privatekonomi allra bäst, du ansöker också snabbt och smidigt här på sidan och får även svar omgående på din ansökan.

Vad gäller då lån utan UC med många förfrågningar? Det är också möjligt att få ett lån beviljat trots att du har gjort flera kreditupplysningar. Då UC betyder Upplysningscentralen och inte ska förknippas med att någon inte kreditprövning görs, precis som vi redan har varit inne på sedan tidigare, så krävs det att du jämför långivare ytterligare.

Vill du ansöka om lån utan UC med många förfrågningar så behöver du till att börja med att se över vilka långivare som använder sig av ett annat kreditupplysningsföretag än just UC.

Vilka långivare som kan erbjuda dig detta kan du också hitta en enkel sammanställning över här hos oss, detta gör att du sparar både tid och pengar. Du slipper behöva söka efter informationen på olika webbplatser och du kan enkelt hitta ett sms lån med de bästa villkoren så att du inte behöver betala mera för ditt lån än vad du faktiskt behöver.

Sms lån direkt

Kan man få ett sms lån direkt om man vill låna pengar direkt på kontot, och hur går det till? Ja, här kommer utan tvekan en av de absolut största fördelarna med ett sms lån in i bilden.

En ansökan är snabb och smidig och beroende på vilken långivare man ansöker hos så kan man faktiskt ha sina pengar in på sitt konto från inom några minuter och upp till som oftast inom ett dygn efter att man har fått sin ansökan beviljad. Det finns t.o.m. en hel del långivare idag som också gör utbetalningar under kvällar och helger.

För dig som behöver ett sms lån snabbt för att något oförutsett har inträffat så finns det idag inga andra typer av lån som utbetalas lika snabbt som just ett sms lån görs. Här är det dock viktigt att som alltid komma ihåg att sms lån utan kreditprövning inte är möjligt att göra, var alltid uppmärksam på detta då flera ansökningar kommer att påverka din kreditvärdighet negativt och låna pengar direkt på kontot enbart om du verkligen behöver pengarna.

Det mer eller mindre alla kreditgivare inom dessa små lån har gemensamt är att det också är mindre lånebelopp mellan 1000 kr och upp till ca. 25 000 kr som går att låna, vissa långivare kan t.o.m. erbjuda än högre lånebelopp. Var noga med att veta hur mycket pengar som du faktiskt behöver låna så att du inte försöker låna mindre belopp i flera omgångar, just p.g.a. att en kreditupplysning tas för varje gång, låna heller aldrig mera än du faktiskt behöver.

Numera så finns det också en hel del långivare som erbjuder sina kunder ett sms lån utan ränta, hur är då detta möjligt? Till att börja med så är detta något som har varit i ropet en längre tid och som även har fått en hel del uppmärksamhet i media, något som för övrigt också givit bra reklam för alla långivare som självklart bugar och bockar för gratisreklamen.

Ett sms lån utan ränta är något som många långivare oftast erbjuder till alla sina nya kunder och för att få dig att bli kund just hos dom och inte hos någon av deras konkurrenter.

Här kommer fördelen med att det finns flera företag i branschen där de alla konkurrerar hårt med varandra och med att vinna över nya kunder, något som för dig som kund oftast innebär bättre villkor och erbjudanden och som i det här fallet sms lån utan ränta.

Här är det dock viktig att inte förväxla ett sms lån utan ränta med att lånet även är amorteringsfritt, lånet ska som alltid återbetalas till långivaren.

Detta innebär att det är själva kostnaden för lånet under endast en viss period eller för ett specifikt belopp som blir gratis. Hos de flesta långivare som erbjuder lån utan ränta så inkluderas även den räntefria perioden in automatiskt i ditt lån.

Om du väljer att utnyttja denna lånetyp så ser du även direkt på din ansökan vilken summa av amorteringen som också ska avbetalas vilket också gör det väldigt enkelt och smidigt.

Här är det också bra att komma ihåg att ett villkor för räntefritt lån skiljer sig åt från långivare till långivare, det är vanligt att ditt lån exempelvis är räntefritt upp till en viss summa eller räntefritt under en viss löptid av lånet.

Ett lån kan aldrig någonsin bli billigare än att du slipper betala ränta. Så går du i planerna att ansöka om ett sms lån utan ränta och är helt ny kund hos en långivare som erbjuder detta så är det utan tvekan det allra bästa lånealternativet för små lån, var dock som alltid uppmärksammad på eventuella fasta kostnader eller avgifter som kan förekomma.

Det som krävs för att ta ett sms lån

Grundkraven är att du först och främst behöver vara 18 år fyllda, många långivare har dock en högre åldersgräns som krav det och där det är relativt vanligt att denna ålder är 20 – 22 år.

Du behöver också vara folkbokförd i Sverige och svensk medborgare sedan minst 5 år tillbaka. Du behöver också kunna uppvisa ett godkänt kreditvärde för att kunna få ditt lån beviljat. Här kan de olika långivarnas krav skilja sig åt, vissa långivare tillåter exempelvis ett visst antal betalningsanmärkningar medans vissa inte tillåter några alls.

Oftast så ställs också ett krav på en viss deklarerad summa i årsinkomst, denna summa ligger oftast mellan 100.000kr-120.000kr/år. Det är heller inte ovanligt att det också kan ställas krav på att du har en anställning. Villkor och krav skiljer sig åt från långivare till långivare, du kan hitta all information om detta hos varje långivare som du kan hitta här hos oss på sidan.

Fördelar med sms lån

 • Det som många kunder oftast listar som en av de absolut främsta fördelarna med ett sms lån är just det som vi varit inne på tidigare, det är snabbt, smidigt och enkelt. Du kan ansöka via direkt via din mobil eller dator och får oftast svar på en gång.
 • Bästa lånetyp när något oförutsett inträffar och du behöver pengar omgående. Du kan låna pengar direkt på kontot, beroende på hos vilken långivare som du lånar pengar hos så kan du få ett sms lån snabbt med utbetalning inom 15 minuter och som oftast upp till något dygn efter att du fått ditt lån beviljat. Det finns t.o.m. långivare som gör utbetalningar under kvällar och helger om behovet skulle vara akut för dig. Hur snabbt du får dina pengar utbetalda kan annars bero på när i veckan (eller på dygnet) du ansöker samt till vilket bankkonto du vill ha dina pengar.
 • Du kan få ett sms lån utan ränta. Flera långivare erbjuder sms lån utan ränta till alla nya kunder, oftast gäller erbjudandet upp till ett visst belopp eller under särskild löptid av lånet.
 • Du kan få sms lån med betalningsanmärkning. Idag är det inte ett blankt nej från banker och andra långivare enbart för att du har en eller flera betalningsanmärkningar, vilka långivare som kan erbjuda sms lån med betalningsanmärkning kan du hitta här hos oss på sidan.
 • Sedan juni 2019 så får inte ett sms lån förlängas mer än en gång. Tidigare så hade långivare rätt att ta ut förlängningsavgifter utan begränsningar och utnyttjade på så vis kundernas situation att inte kunna betala tillbaka hela summan. I praktiken så innebär detta att om man idag inte har råd med att återbetala sitt lån så måste långivare sätta upp en fungerande återbetalningsplan tillsammans med låntagaren, något som är betydligt bättre för dig som kund än vad som var tillåtet tidigare.
 • Du kan låna till vad du vill, du behöver inte precisera för långivaren vad det är du behöver låna pengar till.
 • Det är tryggt och säkert, du ansöker via ditt mobila BankID eller via BankID på datorn och vid utbetalning så får du pengarna in på ditt vanliga bankkonto.
 • Betydligt hårdare lagstiftning och bättre kontroll från staten gör att kreditbolag och långivare inte kan utnyttja låntagarens situation så som ofta var fallet tidigare.
 • Lånet är avdragsgillt på din deklaration.

Nackdelar med sms lån

 • Den individuellt största nackdelen med sms lån är att de har höga effektiva räntor, jämför därför alltid erbjudanden och långivare med varandra för att kunna hitta det som är bästa sms lån för just dig och din privatekonomi.
 • Lånet har en kort bestämd återbetalningstid, det är vanligtvis så att ett sms lån behöver återbetalas inom 30 till 90 dagar. Även detta kan variera från långivare till långivare så kom ihåg att ta del av den jämförande av sms lån som du kan hitta här hos oss.
 • Mindre lånesummor, oftast upp till ca 25 000 kr men undantagsfall finns där du kan låna högre summor. Detta gör att lånetypen inte passar dig som exempelvis behöver låna till eller till renovering av huset och liknande högre utgifter.
 • Höga förseningsavgifter och påminnelseavgifter. Se till att sköta den betalningsplan som du kommit överens om med långivaren när du fick ditt lån beviljat, detta gör att du slipper dessa onödigt höga kostnader.
 • Lånetypen kan vara för enkel, för snabb och för smidig för en del människor. Låna aldrig om du inte faktiskt behöver pengarna och låna heller aldrig mera än du behöver. Använd inte lånetypen till konsumtion som exempelvis restaurangbesök, spel och dobbel eller till krogbesök. Låna helt enkelt bara om du vet om att du verkligen behöver lånet och att du även klarar av att avbetala lånet till långivaren.

Smslån på 6 000 kronor

För dig som vill ansöka om smslån online och vara säker på att du blir godkänd kan det vara smart att låna som max upp till 6 000 kronor. Under 6 000 kronor så är det ofta automatiska processer i långivarens hemsida som avgör hurvida du får låna eller inte. Ifall du skulle vilja låna utöver det beloppet så kan det krävas en manuell granskning. I praktiken innebär detta att du kan slippa kreditupplysning för smslån om du lånar ett lägre belopp, exempelvis.

Smslån över 10 000 kronor – finns det?

Finns smslån över 10 000 kronor? Absolut. Även fast det kanske inte är det mest vanliga beloppet att låna så erbjuder många aktörer smslån upp till 20 000 kronor (eller ibland till och med mer). Du bör dock förutsätta att det är betydligt mer rigorösa kontroller på en djupare nivå ifall du lånar belopp i den graden. Att låna pengar utan kreditupplysning är mer eller mindre uteslutet eller mycket svårt, och du bör därför i fall vid tidigare skulder överse andra alternativ på marknaden.

Smidigt att låna online

Det var inte länge sedan ett lån innebar långa ansökningsprocesser hos storbankerna. Möten, genomgångar och rigorösa kontroller har alltid utgjort grunden i processen för lån. Fram tills för ett par år sedan, då de så kallade mikrolånen kom fram på marknaden. Ett mikrolån kan också kännas igen med sina namn sms lån eller snabblån, och innebär att du inte längre enbart behöver vända dig till stora banker för att låna pengar. Istället kan du låna mindre belopp med en mycket snabbare ansökningsprocess och godkännande.

Smslån allt mer populära

Av den anledningen har smslån ökat så mycket i popularitet bland oss svenskar. Ibland vill man bara snabbt kunna låna en tillfällig summa pengar för att snabbt täcka till ett hål i ens plånbok. Kanske det är en oförutsedd utgift eller faktura, men det kan också vara vid tillfällen såsom extra semesterpengar eller av andra anledningar. Att låna pengar via sms går snabbt och smidigt, och man kan gör det online direkt framför datorn eller mobiltelefonen. Oftast så får man veta direkt under ansökningsprocessen ifall ens lån godkänns eller inte (via en så kallad kreditupplysning). Under förutsättning man inte har några stora skulder eller betalningsanmärkningar går det därför att låna pengar mycket snabbt jämfört med förut.

Spara pengar genom att välja rätt

Så hur gör man då om man vill hitta billiga smslån på nätet? Att smslån och snabblån brukar vara förknippade med höga avgifter och kostnader är ingen nyhet. Och visst är det sant. Slår man ut var den effektiva räntan är under samma period som ett vanligt lån via banken blir det betydligt dyrare. Det man ofta glömmer är dock att ett smslån sker under en mycket kortare period, exempelvis en månad eller två. Detta innebär att den faktiska avgiften för att låna pengar inte blir mer än ett par hundralappar oftast. Under förutsättning man betalar igen i tid d.v.s.

Att hitta billiga smslån är alltså ingen omöjlighet, utan tvärtom har marknaden blivit så utsatt för konkurrens att låneaktörer försöker göra vad som helst för att få dig som kund. Exempelvis genom att erbjuda avgiftsfria lån första gången du lånar eller möjlighet att skjuta upp återbetalningar kostnadsfritt.

Låna pengar via sms

Att låna pengar via sms eller på nätet har tyvärr blivit en nödvändighet för vissa, och då kan det vara skönt att veta att det faktiskt finns låneaktörer som bryr sig och har koll. Se därför till att med omsorg välja rätt låneinstitut och erbjudande innan du lånar pengar. För att på så sätt se till att du lånar pengar enligt den modell och form som är bäst för dig och din ekonomi. Att hitta det billigaste smslånet är någonting som alla klarar av med lite tid och efterforskningar. Så se till att noggrant överväga ditt snabblån eller smslån – så kommer allt gå bra.

Vad händer om jag inte kan betala mitt lån?

Om du känner att du inte kommer att kunna betala tillbaka ditt lån så är det viktigt att du genast informerar din långivare om detta. Banker och långivare är sällan oresonliga att ha att göra med. Se i sådana över om ni tillsammans kan göra upp en återbetalningsplan som du känner att din ekonomi också klarar av.

1. Påminnelseavgifter läggs till

Om man inte gör upp en hållbar återbetalningsplan så kommer du till att börja med få en påminnelse ifrån långivaren med tillhörande påminnelseavgift, hur stor denna är varierar från långivare till långivare. Efter viss tid så utgår som oftast ytterligare en eller flera, även dessa med tillhörande onödiga påminnelseavgifter.

2. Nästa steg är inkassoavgifter som tillkommer

Om du trots betalningspåminnelser inte har återbetalat ditt lån så kommer långivaren att skicka din skuld till ett inkassoföretag, deras uppgift är att driva in skulden. Även här så tillkommer ytterligare betalningsavgifter.

3. Slutligen skickas skulden till Kronofogden

Om du inte betalar din skuld till inkassobolaget så kommer inkassobolaget att skicka din skuld vidare till Kronofogdemyndigheten. Kronofogden är sedan i sin rätt att göra en s.k utmätning av dina tillgångar. Ett exempel på detta är att du kan få din lön utmätt för återbetalning av lån, kronofogden tar helt enkelt en viss del av din lön som återbetalning för skulden. Den summa som dras av Kronofogden görs automatiskt ifrån ditt bankkonto.

Alla dessa steg kan vara utdragna och kommer även att påverka din ekonomi på ett väldigt negativt sätt. Tillhörande påminnelseavgifter och eventuellt även en eller flera dröjsmålsräntor blir också väldigt mycket pengar när allt adderas på varandra. Det innebär också att du både ska betala den vanliga räntan samt en extra ränta för att du inte har betalat ditt lån i tid.

Om ditt ärende kommer så långt som till Kronofogden så är det också otroligt viktigt att du betalar din skuld genast, om inte detta sker så kommer du annars att få en registrerad betalningsanmärkning på dig. En ev. betalningsanmärkning kommer i sådana fall att finnas kvar i tre år. Skulden tas inte bort automatiskt från den tid den har uppkommit bara för att den tiden har passerat, du har kvar anmärkningen så länge som det tar dig att betala tillbaka hela skulden. Det är alltså inte förrän som du har betalat hela skulden som ärendet hos Kronofogden är avslutat och som anmärkningen försvinner.

En betalningsanmärkning hos kronofogden gör att du inte kommer att kunna ta något nytt lån under den tid som betalningsanmärkningen finns kvar, du kommer inte att kunna skaffa ett nytt mobilabonnemang under tiden och du kan få svårt att hyra bostad med en registrerad betalningsanmärkning, dessa är bara några exempel på vad en betalningsanmärkning kan innebära.

Så för att summera, ett sms lån kan vara ett riktigt bra lånealternativ om du bara vet om att din privatekonomi klarar av den extra utgift som lånet också blir, se till att sköta månadsbetalningar. Här är också en rekommendation ifrån oss att sätta upp en hållbar månadsbudget över dina inkomster och utgifter. Dessa budgetmallar finns även att hitta online om du skulle behöva hjälp på traven, de är även gratis.

Vanliga frågor och svar om sms lån

Kan man ta sms lån utan kreditprövning?

Nej man kan inte ta ett sms lån utan kreditprövning. Den enkla anledningen till detta är att det helt enkelt står skrivet i den svenska lagstiftningen att det alltid måste tas en kreditprövning när man ansöker om ett lån i Sverige.

Tyvärr så kan man fortfarande se en del företag erbjuda sms lån utan kreditprövning som även andra typer av lån, detta stämmer dock inte vilket det även är väldigt viktigt att vara införstådd med. Oavsett vilken typ av lån det gäller och oavsett hur stor eller hur liten summan är som man vill ansöka om så tas alltid en kreditprövning.

Hur mycket pengar får jag låna?

Detta är helt och hållet beroende vilken kreditvärdighet som du kan uppvisa, något som bestäms genom en lagstadgad kreditupplysning. Kortfattat så kan det sägas att ju lägre årsinkomst du har, finns en eller flera betalningsanmärkningar och kreditupplysningar, ja då kan du oftast låna en lägre summa till sämre lånevillkor.

Vill du förbättra din kreditvärdighet så att du är i en bättre sits för att kunna låna högre summor till billigare kostnad? Då är det bra att försöka öka sin årsinkomst, göra sig av med skulder och samla sina ev. lån hos så få aktörer som möjligt. Se heller inte till att dra på dig ytterligare anmärkningar eller kreditupplysningar på sikt.

Hur hittar jag bästa sms lån för mig?

Här rekommenderar vi dig alltid att jämföra sms lån, något som vi hjälper dig med på traven här på sidan. Vad som är bästa sms lån för någon behöver inte betyda att det är bästa sms lån för någon annan. Fundera först på hur mycket som du faktiskt behöver låna, sätt upp en hållbar budget så att du också vet att du kommer att kunna avbeta ditt lån.

Andra saker att ta ställning till är vilken räntekostnad du kan få på ditt lån, du vill såklart få ditt lån till så låg kostnad som det bara är möjligt. Klarar du att avbetala ditt lån på 30 dagar eller behöver du en långivare så kan erbjuda dig än längre betalningsperiod än så? Här behöver du vara säker på att du har en återbetalningstid som fungerar för dig.

Har du en eller flera betalningsanmärkningar? Ja då behöver du ansöka om ett lån hos en långivare som accepterar att du även har en eller flera betalningsanmärkningar, vilka dessa är hittar du också här hos oss på sidan. Allt detta är några av de allra viktigaste sakerna att först fundera på och ta ställning till innan man skickar in sin ansökan.

Kan jag låna till vad jag vill?

Ja det kan du göra, ett sms lån kräver inte att du specificerar vad du behöver pengarna till. Var dock noga med att bara låna pengar om du verkligen behöver det.

Om jag behöver ett sms lån snabbt, vilka ska jag då ansöka hos?

Du kan ansöka om ett sms lån snabbt hos alla långivare som du hittar på vår sida. Är det sedan en snabb utbetalning som också är viktigt för dig så behöver du se över vad som kan erbjudas hos varje respektive långivare, det finns även vissa långivare som även gör utbetalningar under kvällar och helger.

Har jag bättre chans att få ett sms lån beviljat om jag skickar in flera ansökningar?

Detta är inget som vi rekommenderar dig att göra, kom ihåg att en kreditupplysning tas för varje låneansökan som du skickar in. Att ha flera kreditupplysningar är ingenting som långivarna uppfattar som positivt och är något som kan komma att försvåra för dig längre fram när du kanske behöver ansöka om lån igen.

Vi rekommenderar dig istället att se över vår jämförelse här på sidan och att sedan ansöka till en långivare, ansök till den långivare som kan ge dig bäst lånevillkor och som passar din privatekonomi allra bäst.

Hur vet jag om jag kan få ett sms lån trots betalningsanmärkning?

Det går att få ett sms lån trots betalningsanmärkning beviljat, det du behöver göra är att gå igenom de långivare här på sidan som också erbjuder dig ett sms lån med betalningsanmärkning. Välja sedan ut ett av dessa där du känner att du kan få bäst personliga villkor och där du även känner att du har bäst möjlighet att få ditt lån beviljat, sedan skickar du in din ansökan.

Vad finns det för fördelar med sms lån utan UC mot lån med UC?

Att vilja ansöka om ett sms lån utan UC är populärt bland många, kom dock ihåg att UC betyder Upplysningscentralen och det inte betyder att en kreditupplysning inte tas.

Ett lån utan att man använder sig av UC betyder istället att det är ett annat kreditupplysningsföretag som gör kreditupplysningen, varför detta är populärt beror i främsta hand på att de kan vara en aning enklare att få beviljade.

En annan vanlig anledning till att många vill låna utan UC är den snabba utbetalningstiden, det är vanligt att du få ditt lån utan UC utbetalt omedelbart via så direktutbetalning till ditt konto. I de fall där långivaren inte använder sig av UC så är det oftast andra kreditupplysningsföretag så som tex. Creditsafe eller Bisnode som utför kreditupplysningen.

En förfrågan hos dessa företag påverkar heller inte din kreditvärdighet lika negativt på samma sätt som ett lån med UC istället skulle göra. Om det är ett sms lån utan UC som du vill ansöka om så hittar du även långivare som erbjuder dig detta här hos oss på sidan.

Går det att få ett sms lån utan inkomst?

Ja det är möjligt att låna pengar utan en inkomst även om det kan vara svårt. Det många långivare gör är att de ser på hur din senaste årsdeklaration såg ut för det gångna året och inte på hur den ser ut idag.

Detta är såklart positivt för dig som kan ha hamnat i en situation där du helt blivit av med din inkomst, dock så ska lånet ändå kunna avbetalas. Här är det också viktigt att komma ihåg att ett sms lån har lägre krav för att kunna få det beviljat än vad exempelvis ett bostadslån eller billån har.

Varför heter det sms lån?

Det är vanligt att tro att denna lånetyp har fått sitt namn p.g.a. att låneprocessen sker genom ansökan med SMS. Även om detta stämmer till viss del så beror det huvudsakligen på för att långivaren använde sig av sms (vissa använder sig fortsatt av SMS) för att kunna komma i kontakt med låntagaren.

Övriga delar av ansökningen som exempelvis den lagstadgade kreditupplysningen och ansökan i sig sker istället direkt över internet eller ibland även över telefon. Namnet hänger fortsatt kvar trots att allt idag sker via ansökan via dator, mobil eller surfplatta. Som vi redan varit inne på sedan tidigare så kan alla lån utan säkerhet ses som samma typ av lån trots att de ibland ända kallas olika (sms lån, mikrolån, snabblån, blancolån).

Kan jag få ett sms lån med kronofogdeskulder?

Det går inte att få ett sms lån med kronofogdeskulder beviljat. Detta gäller oavsett vilken summa du än ansöker om, vilken lånetyp det än gäller samt oavsett hos vilken bank eller långivare som du än ansöker om lån hos. Vi rekommenderar istället att du tar kontakt med en skuldrådgivare hos din kommun, denna tjänst är helt och hållet gratis.

Är gratis sms lån och lån utan ränta samma sak?

Nej det är det inte. Det finns inget lån som är gratis, ett lån ska alltid betalas tillbaka till den bank eller till den långivare som man har sitt lån hos. Lån utan ränta är oftast något som vissa långivare erbjuder till sina helt nya kunder, oftast gäller detta erbjudande upp till en specifik summa och/eller under en viss återbetalningstid av lånet.

Varför ska man jämföra sms lån?

Att jämföra sms lån gör att du kan hitta det som för dig blir bästa sms lån, genom att jämföra dessa lån så kan du spara både pengar och tid. Det kan vara svårt att veta var man ska leta och hur man ska hitta bästa sms lån. För att kunna hjälpa dig på traven så har vi också skapat denna sida, här får du allt samlat på en enda plats.

Kan jag spärra mitt personnummer hos långivare och kreditupplysningsföretag?

Du behöver i sådana fall kontakta företagen, ring företagens kundtjänst eller skicka dom en E-post och informera dom vad det är du önskar göra.

Kan man låna med Swish och betala tillbaka med Swish?

Idag är det inte möjligt att låna pengar med Swish, det är däremot möjligt att betala tillbaka pengar på sitt lån med Swish. Fördelen med att betala tillbaka med Swish för en låntagare är att det minskar risken för att mans ska missa sista datumet för återbetalning och på så vis ev. dra på sig onödiga merkostnader som exempelvis en påminnelseavgift.

Om du betalar ditt lån med Swish på sista betalningsdagen så har även långivaren sina pengar omedelbart, något som annars kan dröja en eller flera bankdagar om lånet betalas med annan metod. Även om man idag inte kan låna med mobilapplikationen Swish så är det något som många kreditbolag jobbar för att också kunna erbjuda sina kunder längre fram.

Varför är ett sms lån ränta ofta så pass hög?

Anledningen till att räntan är högre på sms lån i jämförelse med andra lån på marknaden är för att de också är ett lån utan säkerhet. Då kraven heller inte är lika höga på en låntagare för att få sitt lån beviljat så tar även långivarna ut en högre ränta. Lånet är också ett mera osäkert lån att låna ut från långivarna än om det exempelvis skulle vara frågan om ett bolån eller billån där det istället finns en betydligt större säkerhet för lånet.

Även om det fortsatt är högre räntor på sms lån generellt sätt så är det också bra att veta om att det finns sms lån att hitta med betydligt lägre ränta och till bra lånevillkor. Vissa sms lån kan erbjudas till under 5% i ränta och det finns även sms lån utan ränta som erbjuds. Skillnaderna mot hur sms lån såg ut tidigare för bara några år sedan till hur det ser ut idag är också enorma, för dig som kund så är förändringen till det betydligt mycket bättre.

Är det tryggt och säkert med ett sms lån?

Ja det är det, alla lån och långivare som du kan hitta här hos oss är godkända samt registrerade av den svenska Finansinspektionen. Detta gör att du som kund alltid kan känna dig trygg och säker oavsett vem eller vilka långivare som du än ansöker till genom oss.

Kan ni hjälpa mig att få mitt lån beviljat?

Nej det kan vi tyvärr inte göra, anledningen till detta är att vi själva inte är någon bank eller kreditbolag. Vi informerar enbart gällande sms lån och andra typer av lån samt så rekommenderar våra samarbetspartners (långivarnas produkter och tjänster) till våra besökare. Då varje enskild långivare även gör en individuell bedömning och kreditupplysning när du ansöker om lån hos dom så kan vi heller tyvärr inte öka dina chanser att få ditt lån beviljat och vi kan heller inte påverka utgången av din låneansökan.