Billån

Ett billån är som man kan höra på namnet ett lån som man kan ta för att finansiera ett bilköp. Lån till bil kan också tas oavsett om man ämnar köpa en begagnad bil eller om man ska köpa en helt fabriksny bil.

Oavsett vilken typ av bil som du är på jakt efter så hjälper vi dig att hitta ett riktigt bra billån till en så låg räntekostnad som det bara är möjligt. Det är inte alla som har möjlighet att få ett bra billån till en låg räntekostnad hos någon av de få som välkända storbankerna i Sverige. Just därför så har vi fokuserat oss på att samla nätets bästa långivare utöver dessa på en och samma sida och som också kan erbjuda dig förmånliga billån.

Lån till bil med säkerhet

Ett lån till bil kan både ansökas som ett billån med säkerhet och utan någon säkerhet för lånet, men vad är då skillnaderna? Jo ett billån med säkerhet innebär att du som kommande ny bilägare köper din helt nya eller relativt nya bil hos en bilfirma genom lån i bank.

När du köper din bil hos en bilhandlare så kommer du att teckna vad som kallas för ett avbetalningskontrakt med den bilfirma där du köper bilen. Med detta alternativ så kommer även din bil att vara säkerheten- eller panten för lånet så som det också kallas.

När du har din kommande drömbil som pant i avbetalningskontraktet hos en bilfirma så kan du som oftast också få en lägre räntekostnad för ditt billån. Med bilen som säkerhet för lånet så minskar risken för bilhandlaren och banken som lånat ut pengarna att de inte ska få sina pengar tillbaka.

Om något skulle ske att du inte kan avbetala billånet så som ni kommit överens om så är även bilhandlare och bank i sin lagliga rätt att ta bilen ifrån dig och sälja den för att låta intäkterna gå till den skuld du har hos dom.

Låna till bil med lägre kreditvärdighet

Nu är det som sagt inte alla som har en möjlighet att köpa en relativt ny eller till och med helt fabriksny bil hos en bilfirma då detta kan kräva en mycket god kreditvärdighet. Det är även möjligt att ansöka om ett lån till bil för att köpa en begagnad bil hos en privatperson som exempelvis har lagt ut sin bil till försäljning på Blocket.

Vid det senare angivna exemplet så kommer det lån till bil som man önskar ansöka om istället att vara ett privatlån. Ett privatlån där man önskar använda pengarna som man lånar till att köpa en begagnad bil ställer inte lika höga krav på en lika god kreditvärdighet så som ett rent billån med säkerhet gör.

Faktum är att det är vanligare i Sverige idag att vilja låna pengar till bil genom att ansöka om ett privatlån, som är ett lån utan säkerhet, än vad det är att låna pengar till bil genom en vanlig storbank. Genom att kraven inte är lika höga så brukar det också kunna vara lättare att få ett privatlån till bil beviljat, det ställer dock fortsatt krav på dig som låntagare att ha en kreditvärdighet som långivaren accepterar.

Här är det också än viktigare att faktiskt jämföra billån hos långivare som du kan hitta här hos oss, detta kommer att göra att du kommer ha bättre chanser att få ditt billån beviljat men kommer också göra att du ökar dina chanser att få ett billån till lägre kostnad och på så vis också kunna spara mera pengar.

Att tänka på vid billån med säkerhet

Om du har bestämt dig för ett billån med säkerhet och genom bank så är det också viktigt att du vet med dig att du har en kreditvärdighet som är bra nog för att kunna bli beviljad ditt lån. Om så inte skulle vara fallet så behöver du också göra allt för att förbättra din kreditvärdighet, någon som heller inte kan göras omedelbart utan som kan ta längre tid.

Lån till bil hos bank brukar som vanligast ligga mellan ca 10 000 kr och upp till ca 400 000 kr, summan du kan låna beror som alltid på vilken bank eller långivare som du vänder dig till och som alltid på din personliga kreditvärdighet.

Hos många banker och långivare så kan man som oftast låna upp till ca 80% av bilens totala värde, de resterande ca 20% behöver således komma från antingen egna tillgångar eller medel på något vis, det är heller inte ovanligt att många lånar de resterande ca 20% genom ett vanligt privatlån hos en ytterligare bank eller långivare.

Då en bils värde som oftast också minskar väldigt snabbt med tiden så brukar också många banker och långivare begränsa återbetalningstiden i upp som oftast max. ca 12 år. När du lånar pengar till genom en vanlig bank så måste du även intyga till banken att drömbilen som du önskar köpa även säljs hos en i Sverige auktoriserad bilhandlare.

Skulle bilköpet göras genom en privatperson så behöver du specificera vilken bil det är som du vill köpa hos banken, vilken skick det har, årsmodell m.m. När du tar ett billån med säkerhet hos en bank så är det också bra att veta om att du inte kan du sälja bilen eller byta bilen utan att du först har fått bankens godkännande till detta.

Att tänka på när du vill köpa bil genom privatlån

Då ett privatlån till bil som sagt inte innebär någon säkerhet för lånet så brukar dessa typer av lån också lättare kunna beviljas, det ställs helt enkelt inte lika höga krav från långivare. För dig som låntagare så innebär det också att du behöver bli än mera noggrann att jämföra lån och långivare på marknaden.

Innan du ens börjar jämför låna så behöver du också först och främst fundera på om bilen verkligen är nödvändig för dig i din vardag. Om du vet om att du faktiskt också behöver bilen så är det också dags att börja fundera på vad det är för bil som du behöver och sedan att börja sondera marknaden för den eller de bilmodeller som du är intresserad av.

När du vet om vad din bil kommer att kosta så är det också dags att kontakta långivare här hos oss, detta efter att du först jämfört deras lånevillkor och övriga krav för lånen.

Viktiga saker att också tänka på förutom själva billånet är också att du provkör bilen på plats, köp aldrig någonsin osett eller utan att ha provkört. Det är heller inte alla som är kunniga på bilar, se till att du har med dig någon som är duktig på bilar och som vet vad det är man ska titta efter och tänka på när man ska köpa bil.

Här rekommenderar vi dig också att kolla med den svenska Transportstyrelsen att säljaren också är den som äger bilen som han/hon vill sälja till dig, se även över så att inte bilen har några existerande fordonsrelaterade skulder. Som alltid så gäller det även att skriva ett köpekontrakt mellan dig och säljaren när du sedan ska köpa din bil.

Vanliga frågor och svar om billån!

Hur mycket pengar kan jag låna till bil?

Det som i huvudsak avgör hur mycket du får låna är vilken bank eller långivare du vänder dig till, vilken kreditvärdighet du kan uppvisa samt om du avser att ta billån själv eller med en medlåntagare.

Kan jag köpa vilken bil jag vill när jag får ett billån?

Du kan köpa vilken bil som du önskar och som understiger den lånesumma som du blir beviljad. Som exempel, blir du beviljad ett billån på 100 000 kr så får du köpa vilken bil du vill som kostar max. 100 000 kr.

Görs kreditupplysning oavsett om jag ansöker om billån hos bank eller privatlån för bil?

Ja, en kreditupplysning kommer alltid att göras av den enkla anledningen att det är svensk lag på att så måste göras när man ansöker om lån i Sverige, detta gäller oavsett lånetyp, lånesumma och oavsett vilken bank eller långivare som man än vänder sig till.

Kan man sälja bil med lån man tagit för att köpa bilen?

Om du har ett privatlån så kan du sälja bil med lån som du tagit för att finansiera bilköpet, detta utan att behöva underrätta din långivare. Däremot så kan du inte sälja bil med lån som du tagit hos bank för att köpa din bil, här måste banken först godkänna att du vill sälja bilen innan du kan göra detta.

Vad blir räntekostnaden för ett bra billån?

Vilken räntekostnad du kan få på ditt lån till bil avgörs mycket på vad du har för kreditvärdighet men beror också mycket på hur duktig du är på förhand att jämföra långivare och lånerbjudanden. Jämför billån här hos oss så ökar dina chanser att få ditt lån beviljat och även möjligheten att kunna spara tusenlappar varje månad genom att du enbart väljer rätt långivare här hos oss.

Kan man låna pengar till bil hos flera långivare?

I teorin ja, men det ska ända sägas att det kan bli svårt att få flera lån beviljade på grund av att en kreditupplysning tas för varje enskild ansökan, tilläggas ska även göras att man som oftast blir erbjuden höga räntekostnader på den lån som man kan bli beviljade.

Kan jag låna mera pengar om bilen skulle gå sönder?

Det är helt upp till den bank eller långivare som du har lånat pengarna av. Skulle detta oturligt ske så kontakta din bank eller långivare för att informera dom vad som hänt och för vidare dialog. Se även till att ha en bra bilförsäkring på din bil.

Kan vi vara två som ansöker om lån till bil?

Ja det kan ni vara. Faktum är att ha en medlåntagare på ett billån (som vid alla andra lånetyper) ökar chansen att inte bara få sitt lån beviljat utan även att få det till en bättre och lägre lånekostnad. Anledningen till detta är att banken eller långivarens risk minskar då ni är två stycken som kommer att avbetala lånet istället för en.

Kan jag få lån till att handla en bil jag sett på Blocket?

Det som avgör detta är som alltid vilken kreditvärdighet du kan uppvisa när du ansöker om lånet. Uppfyller du de krav som ställs så kan du hitta bra privatlån hos en stor mängd långivare här på vår sida vilket möjliggör att du kan köpa bilen på Blocket.

Är det samma lånevillkor som gäller om jag vill låna till motorcykel eller båt?

Ja det är samma typer av lån som beskrivs här på sidan men lånevillkoren skiljer sig som alltid från långivare till långivare, här blir det alltså än viktigare att jämföra lån hos oss. Ansöker du om lån hos bank och har en bra kreditvärdighet så kan du bli beviljad ett lån där du har din motorcykel eller båt som pant för lånet och kan på så vis få ett lån med lägre ränta. Ett privatlån hos en bank eller långivare där fordonet inte sätts som pant kommer ofta innebära en aning högre kostnad för ränta men är inte nödvändigtvis så om du skulle ha en god kreditvärdighet i ryggen.