Bolån

En av hela den svenska marknadens absolut bästa och allra förmånligaste lån är det gamla hederliga bostadslånet, eller bolån som det vanligen kallas idag. Anledningen till att ett bolån oftast går att få beviljat till riktigt bra lånevillkor beror på att din bank eller långivare också kommer att ha din framtida bostad som sin säkerhet.

När din bank eller långivare också har din bostad som pant så vet de helt enkelt om att de minskar risken med att inte få sitt lån återbetalat ifrån dig och kan på så vis erbjuda dig en lägre räntekostnad på ditt bolån. Om du mot förmodan inte skulle kunna klara av att göra dina avbetalningar på ditt bolån så är din långivare i sin rätt att sälja din bostad och där försäljningen går till del- eller helbetalning av det som kvarstår på ditt bolån hos långivaren.

LångivareInfoAnsök
800 kr per lånhypoteketHos Hypoteket får alla samma låga ränta - Ansök enkelt med BankID.

Inga långa bankmöten och ingen förhandling - Hypoteket hjälper dig längs vägen helt digitalt.

Maxbelångsgrad 65%.

Samma låga ränta till alla:

3 månader – 1,34%
1 år – 1,15%
3 år – 1,35%
5 år – 1,45%

Räkneexempel: Om du tar ett bolån på 1 000 000 kr i 30 år med 1,33% nominell ränta (1,34% effektiv ränta) är månadskostnaden 1 108 kr/mån (360 månadsbetalningar). Att återbetala: 1 398 880 kr inkl alla avgifter.
Ansök om bolån

Regler för bolån

Den svenska finansinspektionen har fr.o.m. 1/6 – 2016 nya krav och regler som gäller vid bolån där det nu enligt svensk lagstiftning gäller att bankerna som mest får låna ut 85% av bostadens värde, detta kallas för bolånetak.

De resterande 15% som du behöver få ihop till din bostads köpeskilling kallas för kontantinsats och kan tex. Finansieras genom att du ha ett eget sparkapital som täcker kontantinsatsen eller genom ett privatlån.

Så ett räkneexempel här skulle tex. Kunna vara om din bostad skulle kosta en miljon kronor så kan du alltså låna upp till 850 000 kr, resterande 150 000 kr behöver du ha till själv genom din kontantinsats.

Detta är de grundläggande kraven men som alltid så kan villkor som hur mycket du får låna, räntekostnader som övriga krav och villkor variera från långivare till långivare.

Just p.g.a. av att variationen också kan vara stora gällande de personliga lånevillkoren mellan de olika långivarna så rekommenderar vi dig alltid att ta den där lilla extra tiden som det tar att faktiskt jämför långivare och olika bolån på marknaden.

Genom att jämföra olika bolån och lånevillkor så kan du spara både tusentals och tiotusentals kronor sett under hela ditt bolåns löptid.

Huslån

Att låna till en ny bostad är ett stort steg och beslut att fatta. Detta gäller oavsett om du behöver ditt bolån till ett huslån eller till en bostadsrätt.

I vanliga fall så delar ofta banker och långivare upp ditt bolån i två olika delar i något som man kallar för topplån och bottenlån.

Anledningen till att banker och långivare också delar upp ditt bolån är eftersom de har din bostad som säkerhet eller i pant som det ibland också kallas.

Som vi nyss varit inne på så kommer din långivare att vilja sälja av din bostad om du inte skulle kunna klara av att göra dina avbetalningar på ditt bolån.

Dock så är det inte säkert att din långivare kommer att få tillbaka alla sina pengar vid försäljningen av bostaden.

Den del av ditt bolån som din långivare kan vara säkra på att de kan få tillbaka kallas för bottenlån. Den summa som din långivare är osäkrare på att kunna få tillbaka kallas för topplån.

Denna uppdelning betyder även att ett bottenlån kan fås till en lägre ränta och ett topplån oftast mot en högre som rörligare ränta med ofta högre krav på amortering.

Bra att veta dock är att det inte är ett måste att dela upp sitt bolån i topp- och bottenlån. Om du som låntagare kan betala en större del av lånet, ca 25% av bostadskostnaden med dina egna pengar så behövs heller inget topplån, om du har dessa möjligheter så är detta definitivt alltid att rekommendera.

Ett bottenlån beroende på hos vilken långivare som du har ditt bolån hos gäller på 70% – 80% av marknadsvärdet. Ett bottenlån kan delas upp i flera mindre lån för att man som kund också ska kunna binda sina lån till olika räntesatser vilket också är bra att veta om.

Går du i planerna att du också vill ta ett huslån för att köpa din drömbostad? Börja då med att först och främst vara säker på att du verkligen har hittat ett boende där du vet att du kommer att trivas och där du vill bo i många år framåt.

Steg två är sedan att ta reda på hur mycket som du verkligen kommer att behöva låna. Här kommer det hjälpa dig att sätta upp en bra månads- och årsbudget över dina intäkter och utgifter, på så vis så får du också en perfekt överblick över din privatekonomi.

Steg 3 är sedan att börja jämföra bolån hos olika långivare. Detta för att du också ska kunna hitta ett huslån med bästa möjliga villkor och till lägsta möjliga räntekostnad.

Lägenhetslån

För att du också ska kunna få ett riktigt bra lägenhetslån eller huslån, som båda är precis samma sak som ett bolån, så krävs det också att du har en god kreditvärdighet.

Vet du på förhand om att du inte har de bästa personliga förutsättningarna vad gäller din kreditvärdighet så är det bra om du är ute i väldigt god tid med att försöka förbättra dessa, allt som sagt för att du ska ha bättre chans till bättre lånevillkor.

Har du en god kreditvärdighet så är det också bra att veta om att du sitter i en guldsits gentemot banker och långivare som alla kommer att göra allt för att få just dig som sin kund.

Vad menar vi då med detta? Jo med en god kreditvärdighet i ryggen så har du också möjlighet att själv kunna förhandla med banker och långivare för att få bästa möjliga bolån.

Lån till bostadsrätt

Oavsett om du vill ansöka om ett huslån, ett lån till bostadsrätt eller ett lägenhetslån så kan du som kund ansöka om ett s.k. lånelöfte hos din bank.

Ett lånelöfte är ett löfte från banken om hur stor summa som du får låna, från dess att du har fått ditt lånelöfte så gäller detta i 6 månader. Du kan också alltid ansöka om att förlänga ditt lånelöfte hos din bank eller långivare om du skulle vilja det.

Det är också bra att veta om att en bank eller långivare även kan ha vissa krav när det gäller lånelöften. Det kan begäras bevis på att du också har möjlighet till att finansiera de 15% som krävs till din kontantinsats.

En annan sak att besluta om är om du ska ha fast eller rörlig ränta på ditt bolån. En fast ränta innebär att din ränta även fastslås till en specifik räntesats.

Denna räntesats gäller under en viss specifik tid och är även något som du själv förhandlar fram med din bank, det är vanligast att en fast ränta gäller under 1 – 5 år.

Efter att lånets bindningstid har gått ut (gäller oavsett under vilket tid du har förhandlat fram med din bank) så har du sedan möjligheten att kunna omförhandla ditt lån med din bank.

Att ha en rörlig ränta på sitt bolån innebär att din ränta förändras med tiden efter hur marknadsräntan även förändras.

Om marknadsräntan skulle vara hög så betalar du mera och skulle den vara låg så betalar du mindre på ditt bolån. Det har sina fördelar och nackdelar med att välja fast ränta som det har att välja att ha rörlig ränta.

Rörlig ränta är förenat med större risk än vad det är att ha en fast ränta, fördelen med att ha en rörlig ränta på sitt bolån är att det är betydligt billigare när räntan är låg. Risken är att om räntan höjs så kommer du att få betala en högre räntekostnad för ditt bolån.

Fast ränta är alltså ett tryggare alternativ och är även ett mindre riskfyllt alternativ men det är även dyrare. Dock, om du tror att räntan ändå skulle komma att höjas så kan det ändå vara bättre att binda räntan till en fast procentenhet, på så vis så kan du ändå komma billigare undan och behöver inte betala mer än vad du måste.

Ett tredje alternativ i valet av ränta på ditt bolån är att ha ett s.k. räntetak. Ett räntetak kan ses som en mix av både den fasta räntan och den rörliga räntan där man får ta del av fördelarna från dessa båda, nackdelen med ett räntetak är att du som bolånekund behöver betala en premie till din långivare för att ens kunna få ett räntetak som alternativ.

Precis som vid den rörliga räntan så följer räntetaket också marknadsräntan och varierar även den efter hur marknadsräntan ändrar sig. Likheten som räntetaket har från den fasta räntan är att den inte kan överstiga en specifik procentenhet.

Se över vilket alternativ som är bäst för dig när det också är dags att börja jämföra lån till bostadsrätt som att även jämföra övriga bolån.

Om du skulle ha en helt okej kreditvärdighet så glöm heller inte att du alltid har möjligheten att förhandla med din bank eller långivare om dina personliga villkor för ditt bolån.