Den svenska bostadsmarknaden

Bostadsmarknaden är i gungning, det har varit ett faktum i snart ett års tid. Från extremt höga toppar som sedan tvärt förbyttes mot avgrundsdjupa dalar. Det finns många teorier, tankar och åsikter kring varför utvecklingen sett ut på det här sättet. Oavsett vilken anledningen är så gäller det att anpassa sig till den rådande situationen.

För att kunna göra det på bästa sätt är det absolut mest centrala att själv hålla sig uppdaterad om vad som faktiskt pågår på bostadsmarknaden. Här följer en uppdatering av läget och vad du ska tänka på som på ett eller annat sätt är involverad i bostadsmarknaden.

svensk-stuga

Den främsta anledningen till att priserna har sjunkit har varit en blandning av såväl konkreta som abstrakta anledningar. Under sensommaren 2017 kunde vi se en tydlig topp vad gäller bostadspriserna i hela landet. Denna topp kom sedan att dala fram till december för att sedan återigen börja stiga i början av 2018. Att trenden med ökade bostadspriser bröts i augusti berodde förmodligen på rent psykologiska aspekter.

Köparna började tveka alltmer på att priserna kunde höjas. I och med att det är säljarna och köparna som själva styr utbud respektive efterfrågan så började priserna således sjunka i takt med att allt fler köpare blev avvaktande och passiva på marknaden.

Amorteringskrav

Vidare så har marknaden påverkats av rent politiska beslut. Från och med den 1 mars i år så har det införts nya amorteringskrav. Dessa krav innebär i stora drag att personer som belånar sig över en viss nivå tvingas betala av en viss miniminivå på sitt lån varje år. Detta har gjort att allt färre har lån att belåna sig till den grad att man har råd att köpa en bostadsrätt i till exempel Stockholms innerstad.

Detta har även gjort att det finns en stor mängd bostadsrätter ute utan att det finns några intresserade köpare att göra anspråk på dem. Om du själv funderar på att ge dig i kast med bostadsmarknaden är det viktigt att du tar kontakt med de bästa bankerna och långivarna för såväl bolån som privatlån.

Du kan låna pengar till 85% av bostadens värde genom ett bolån, resterande 15% måste du betala för genom kontanta medel eller genom privatlån. För att snabbt och smidigt få en god överblick över de bästa långivarna på såväl bolåne- som privatlånemarknaden rekommenderar vi dig att jämföra lån.

Här på Lendax kan du snabbt och enkelt jämföra lån från flera av marknadens mest populära långivare. Genom att använda deras jämförelsetjänster kan du vara säker på att du får tillgång till goda villkor som sedan ger dig fina förutsättningar för att kunna ta dig an bolånemarknaden.

Mot bakgrund av den extrema konkurrensen långivare emellan får du ett stort försprång genom att använda dig av tjänster och sidor som jämför lån åt dig. På så sätt sparar du massor av tid och är dessutom säker på att du får tillgång till bra erbjudanden!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *