peer-to-peer-lånPeer to Peer Lån (P2P)

På internet är det möjligt att enkelt låna pengar billigt av privatpersoner. På så sätt behöver du inte anlita ett kreditinstitut vid lån. Detta är även känt som Peer to Peer lån eller P2P-lån och innebär att man använder sig av ett nätverk med privatpersoner för att låna pengar. Det fungerar på precis samma sätt som ett vanligt snabblån och du har samma ramar för återbetalning och avgifter.

Snabba P2P-lån

Dessa lån innebär att du behöver betala igen pengarna inom exempelvis 30 dagar hos de allra flesta P2P lån som du kan hitta. Det finns emellertid somliga alternativ där återbetalningsmodellen skiljer sig och är med flexibel.

P2P Lån över längre perioder

Lån som sträcker sig över längre perioder är mer benägna att ha mindre stressfulla återbetalningskrav i form av tid och datum. Så för dig som letar efter lån som inte behöver återbetalas på enbart 30 dagar så kan P2P lån vara ett alternativ som är fullgott. Ifall oturen skulle vara framme och du behöver skjuta på återbetalningen av ett lån så kan även många låneaktörer inom peer to peer lån vara generösa med låneförlängningar.

P2P lån ökar men är långtifrån något nytt påfund

Ett person-till-person-lån eller p2p (peer to peer) är en växande låneform där du som privatperson lånar pengar av andra privatpersoner till bra ränta och villkor. Med lån mellan privatpersoner så som ett p2p lån som sagt också är så undkommer man som låntagare även bankernas och långivarnas höga räntor och dolda avgifter. Detta är även den absolut främsta enskilda anledningen till att p2p lån bara växer för varje dag som går.

Att låna pengar mellan privatpersoner är dock inte någon ny företeelse, faktum är att det till och med att det är världens absolut äldsta låneform. Människor har i årtusenden lånat ut pengar, varor eller tjänster till varandra och där man innan utlåning redan enats om villkoren för lånet.

Peer to peer lån kan ibland även kallas för marketplace lending eller crowdlending och har funnits i större uträckning bland flera företag i USA i över tio års tid. Inte en dag för tidigt så har vi i Europa och även i Sverige börjat förstå de stora fördelarna som ett p2p lån också innebär.

P2P är förutom en stadigt växande lånetyp även en affärsmodell som går ut på att privatpersoner delar med sig av sina personliga egendomar mot att få ersättning. Några av de allra vanligaste exemplen på p2p och som även finns i Sverige är Uber, AirBnB och Blocket.

Vad är P2P-lån

Snabblån av privatpersoner

Att låna av privatpersoner kan för många erbjuda en mer trygg och lättviktig modell än att gå via ett kreditinstitut. På så sätt kan du försäkra dig om att du hittar ett avtal och lånemodell som passar dina specifika behov.

Billigare än vanliga lån

När du går via ett peer to peer lån så brukar det ofta bli en billigare lånekostnad och på så sätt vara ett mer säkert alternativ. Att jämföra olika erbjudanden själv är därför viktigt även inom P2P.

En mer flexibel lösning

När du lånar av privatpersoner via P2P så är det ofta möjligt att förhandla om återbetalningen och kraven på helt andra villkor än hos privata låneinstitut. På så sätt kan du enklare försäkra dig om att du kommer kunna betala igen lånet.

Privat lån mellan privatpersoner

Hur går då egentligen ett privat lån mellan privatpersoner till och hur ansöker man om ett p2p lån? Låneprocessen är väldigt smidig och enkel, du hittar flera förmedlingsföretag att kunna använda dig av här hos oss på vår sida och som alla är företag som står under kontroll av den svenska Finansinspektionen.

I övrigt så går det till precis som när du ansöker om ett vanligt lån online, den stora skillnaden är dock som sagt att du istället för att låna av en bank eller långivare med tillhörande dyra räntor och dolda avgifter så lånar du av privatpersoner som investerat pengar i förmedlingsföretaget. Du slipper med andra ord dyra räntor och dolda avgifter och kan få ett lån till en lägre kostnad som du faktiskt har råd med.

I och med att det också går till precis likadant vid ett privat p2p lån som när du söker ett vanligt lån så kommer även en kreditupplysning att göras. Som alltid så gäller det att kunna uppvisa en kreditvärdighet som gör att man kan få sitt lån beviljat.

Skillnaden här blir att det är förmedlingsbolaget som du vill ansöka om ett p2p lån hos är de som ställer kreditupplysningen till kreditupplysningsföretaget istället för att den är en bank eller annan långivare som gör detta.

Låter det intressant att låna pengar av privatpersoner till låg kostnad är att låna till hög ränta hos bank eller långivare? I sådana fall så ska du besöka de förmedlingsföretag som du hittar här hos oss redan idag, här finns gott om pengar att spara för dig som låntagare.

Låna ut pengar i P2P lån

Banker, långivare och p2p-förmedlingsföretag med lån mellan privatpersoner är alla olika företag att kunna vända sig till när man behöver låna pengar.

Beroende på vilken av dessa låneformer som du använder dig av så kan också höga räntekostnader och avgifter förekomma ihop med övriga personliga villkor som du kan behöva uppfylla för att få ditt lån beviljat.

Då du självfallet vill betala så lite som möjligt för ditt lån så rekommenderar vi dig att använda dig att ett förmedlingsföretag inom p2p lån som du hittar här hos oss.

Genom att använda våra gratistjänster här på sidan så kan du spara pengar och tid genom att jämföra p2p lån och företag som erbjuder detta. Var som vanligt uppmärksammad på att en kreditupplysning kommer att göras för varje ansökan du skickar in, så jämför p2p lån noggrant och var selektiv gällande den eller de som du även skickar in din ansökan till.

Peer to peer lån för investerare

Även om p2p lån är en riktigt bra låneform för dig som föredrar att låna pengar av privatpersoner istället för hos banker och långivare så är p2p också ett fantastiskt bra investeringsobjekt som nu också växer explosionsartat, så även i Sverige.

Fler och fler investerare har de senaste åren helt enkelt fått upp ögonen för att investera i p2p lån. Det har blivit ett bra alternativ till att köpa aktier eller till att enbart placera sina pengar på sparkonton utan ränta. Att enbart spara pengar på ett vanligt bankkonto hos någon av de traditionella storbankerna kommer inte få dina pengar att växa och kommer bara göra din bank glad men kommer inte få din egen plånbok att slå volter av lycka.

Att spara pengar på ett vanligt bankkonto kan helt enkelt inte kallas för investering då återbäringen i form av låga sparräntor inte är bra nog i jämförelse med andra investeringsobjekt, vilket också är något som fler och fler blir medvetna om idag.

Här brukar man ofta prata om att man inte ska ”investera” i ett sparande utan istället investera sina pengar i flera olika kloka investeringsobjekt om man har möjlighet till det, här är alltså peer to peer något som vi i sådana fall rekommenderar dig att starkt fundera på. Vad som också gör att förutsättningarna för peer to peer lån i Sverige till ett riktigt bra investeringsobjekt:

  • Vi svenskar har en hög betalningsmoral. Förmedlingsföretag som erbjuder p2p lån har goda insikter i låntagarnas privatekonomi, deras återbetalningsförmåga och allmänna kreditvärdighet. Allt detta genom det kreditupplysningssystem som måste användas vid alla typer av lån i Sverige.
  • Sverige har en infrastruktur i världsklass i jämförelse med andra länder när det gäller hur banker, långivare och p2p förmedlingsföretag får betalt. Görs inte inbetalningar av lån så som det kommit överens om så kommer i ett första skeende ett inkassoföretag att ta över ärendet. Sker inte betalning till inkassoföretaget så kommer så småningom Kronofogdemyndigheten att driva in den obetalda skulden. Med denna struktur så skapas också goda förutsättningar för företaget som lånat ut pengarna att på ett eller annat vis till slut få tillbaka sina pengar som lånats ut.
  • I Sverige så används mer eller mindre alltid BankID och mobilt BankID när man behöver identifiera sig vilket minskar risker för bedrägerier och brott avsevärt.

Vi har helt enkelt ett trygghetssystem i Sverige så tillhör de allra bästa i hela världen, detta gör också p2p lån till ett mycket bra investeringsobjekt. Funderar du också på att investera pengar? I sådana fall så är p2p lån något för dig att se över redan idag.

Billiga lån av privatpersoner

Idag svämmar marknaden av snabblån och smslån fullkomligt över av olika erbjudanden, lånemodeller och varianter. Det senaste i trenden av snabblån har dessutom tagit steget utanför stora låneföretag och institut i form av snabba och billiga P2P lån. Ett P2P lån (eller peer to peer lån som det också kallas) är en ny typ av lån som innebär att man kan låna pengar av privatpersoner – och det är enklare än du tror.

Låna pengar av privatpersoner en allt mer populär lånemodell

Att låna pengar av privatpersoner via så kallade P2P lån har ökat mer och mer i popularitet. Så hur kommer detta sig egentligen? Vad är det som gör att de vanliga sms lånen inte duger till längre? Sanningen är att P2P lån enbart är ett komplement till vanliga mikrolån som finns på marknaden. De fungerar egentligen på ganska snarlika sätt när det kommer till ansökningsprocess och att få sin ansökan godkänd. Likt med andra snabblån så kan du hitta billiga P2P lån överallt på internet ifall man letar lite. Ansökningen sker i vanlig ordning via en hemsida och ett antal steg som man måste gå igenom. Oftast så ställs det krav på dig som låntagare att man såklart ska kunna betala igen lånet som man tar, och att man inte har några gamla skulder som ligger kvar. Det är därför som lånet generellt enbart brukar beviljas efter kreditupplysning (eller UC som det också kallas). Det finns emellertid likt med andra lånemodeller även P2P lån utan UC.

Varför P2P lån – fördelar och nackdelar

Så varför ska man då ens ha med P2P lån och lån av privatpersoner med i sin beräkning innan man lånar? Det är faktiskt ganska smart och beroende på din lånesituation så kanske låna pengar av privatpersoner passar just dig. Här kommer de vanligaste fördelarna med ett peer to peer lån;

  • Kan vara billigare än vanliga snabblån och mikrolån till följd av lägre avgifter och räntor
  • Inte lika hårda krav på återbetalningstider
  • Det är enklare och mer flexibelt att lägga om sitt lån och skjuta upp återbetalningstiden om det krävs
  • Villkoren är aldrig hugget i sten – då du inte lånar av ett stort företag utan en eller flera privatpersoner kan villkoren förhandlas mer enkelt till din fördel.

Som du kanske märker finns det alltså rätt många fördelar med P2P lån om man jämför med andra typer av lån.

Vanliga frågor och svar om p2p lån!

Hur mycket pengar kan jag låna?

Detta beror dels på vilket förmedlingsföretag som du väljer här på vår sida, lånesummor som kan lånas ut skiljer sig från förmedlare till förmedlare. Det beror även på vilken kreditvärdighet som du kan uppvisa när du ansöker om lånet, en kreditupplysning tas även när man ansöker om ett p2p lån precis så som det även gör vid alla andra låneformer. En kreditupplysning måste alltid tas när man ansöker om lån i Sverige, enligt svensk lag.

Måste jag uppsöka ett bankkontor om jag vill ansöka om ett p2p lån?

Nej det behöver du inte göra, du ansöker enkelt och smidigt från din dator eller från din mobiltelefon. Du kan ansöka från hemmets trygga vrå eller där du helst befinner dig bara du ser till att du har en fungerande internetuppkoppling.

Kan alla få ett p2p lån?

Nej tyvärr inte, kraven som du måste uppfylla hittar du hos varje specifikt förmedlingsföretag här på vår sida. Det ställs som oftast lika krav som det gör när du gör en vanlig låneansökan hos en bank eller en långivare. Även om villkoren som måste uppfyllas kan skilja sig åt mellan olika förmedlare så är de allmänna kraven att du är minst 18 år fyllda, är svensk medborgare, folkbokförd i Sverige, kan uppvisa en taxerad årsinkomst som uppfyller fördelarens krav, samt att du inte har några aktiva anmärkningar hos Kronofogden.

Eftersom p2p är lån mellan privatpersoner, kommer jag att träffa de jag lånar av?

Nej det kommer du inte att göra. De privatpersoner som du lånar av har investerat sina egna pengar i p2p som ett investeringsobjekt. Du träffar ingen fysisk person när du ansöker om ett p2p lån utan du ansöker alltid från din dator eller mobil.

Hur snabbt får jag besked på om min ansökan blivit beviljad eller inte?

Du får som oftast besked omgående på skärmen. Du börjar med att välja förmedlare här hos oss efter att du noga jämfört förmedlingsföretag. Du klickar sedan på deras annons här på sidan och fyller sedan i de uppgifter som du blir ombedd att fylla i, när du sedan skickar in din ansökan online så får du också verifiera dig med ditt BankID eller mobilt BankID för att bevisa att du är du och ingen annan. Efter sedvanlig kreditupplysning så får du sedan som sagt oftast ett omedelbart svar på skärmen om din ansökan blivit godkänd eller inte.

Hur snabbt kan jag få ett lån mellan privatpersoner utbetalt?

Efter att du har blivit beviljad ditt lån så är utbetalningstiden till ditt bankkonto oftast väldigt snabb. Detta kan ibland ta någon timme till att som längst ta något dygn, beroende på när du ansöker om ditt lån och beroende på om din ansökan behöver behandlas manuellt eller inte.

Att låna pengar av privatperson, innebär det att det är den jag lånar av som överför lånet?

Nej det innebär det inte. Det är förmedlingsföretag här på vår sida så kommer att överföra ditt p2p lån till dig. Att låna pengar av privatperson när det gäller p2p innebär att det är privatpersoner som investerat sina egna pengar för att kunna låna ut till dig, mellanhanden mellan dig och den/de som lånar ut pengarna är dock alltid förmedlingsföretaget.

Varför måste kreditupplysning tas om jag ändå lånar pengar av privatpersoner?

Enligt den svenska lagstiftningen så måste alltid en kreditupplysning göras när man ansöker om lån i Sverige, detta gäller oavsett vilken låneform som det handlar om när du söker om lån genom ett företag. När det gäller p2p lån så lånar du genom ett företag som mellanhand och som privatpersoner investerat i och på så vis så måste även kreditupplysningen tas. Du kan endast undvika kreditupplysningen om du tar ett privat lån utan mellanhänder, exempelvis lån mellan familjemedlemmar eller lån mellan vänner m.m.

Kan jag låna till vad jag vill med P2P lån?

Ja som oftast så behöver du inte precisera vad du ska använda pengarna till, detta kan dock variera från förmedlare till förmedlare beroende på vart du ansöker om ett p2p lån.

Vilken räntekostnad kan jag få på mitt p2p lån?

Vilken räntekostnad du kan få på ditt lån mellan privatpersoner avgörs av den obligatoriska kreditupplysningen, dock så är huvudfördelen med just p2p lån att räntenivåerna är betydligt lägre än om du skulle låna hos en bank eller hos någon annan långivare. Du slipper även dolda kostnader och avgifter som banker och långivare nästan alltid har. Transparensen inom delningsekonomin, som peer to peer lån tillhör, är stor och där lånet kan tas på båda parternas villkor till en bra kostnad och med tillhörande schyssta villkor.

Varför är p2p så bra som investeringsobjekt?

Peer to peer genererar bra återbäring utan att ha samma höga risk så som en investering i aktier kan innebära. De är också en betydligt bättre investering gällande återbäring än vad det innebär att spara i fonder med låg utdelning eller att bara ha pengarna liggande på ett vanligt bankkonto där sparräntan är närmast obefintlig.

Att investera i peer to peer i Sverige är också mycket bra tack vare det trygghetssystem och infrastruktur som Sverige erbjuder, i jämförelse med andra länder så är Sverige väl i framkant med detta. Du kan även se över här ovan på sidan och vår genomgång om varför just peer to peer är ett extra bra område att investera i för den svenska marknaden.

Kan jag ansöka om flera p2p lån hos flera förmedlare?

Ja det kan du göra om du vill, vara bara uppmärksammad på att en ny kreditupplysning kommer att göras för varje enskild p2p ansökan som du skickar in. Jämför förmedlingsföretag som erbjuder p2p här hos oss för att kunna hitta en eller flera bra förmedlare med låga räntekostnader och avgifter.

Sammanfattning av peer to peer lån

Lånemarknaden är i konstant utveckling och ibland kan man behöva ett snabbt tillskott till sin kassa. När du sätter dig ner och jämför olika alternativ, kostnader och återbetalningsplaner inför ett lån kan det därför vara mycket klyftigt att ta med peer to peer lån i din beräkning. Ofta kan det bli billigare och mer strategiskt när det kommer till en rad olika faktorer. Så om du inte redan har gjort det, ta en titt närmare på P2P lån. Att låna pengar av privatpersoner låter kanske lite konstigt, men tiderna förändras och med teknikens framfart så behöver man inte ens känna varandra för att kunna göra det. Så ta tillvara på möjligheten du med!